Süpermen dönüyor (1979)

| |



AKA:
Superman turco (Espanya)
The Return of Superman (GB)
Turkish Superman (EUA)
Director:
Kunt Tulgar
Guionista:
Kunt Tulgar
Data de realització:
1979
Génere:
Aventures, ciència ficció, sèrie B
Cásting:
Tayfun Demir, Güngör Bayrak, Esref Kolçak, Yildirim Gencer, Nejat Özbek, Reha Yurdakul, Seref Pekseker, Turgut Özatay, Kadir Kök, Kudret Karadag, Yadigar Ejder, Yusuf Çetin, Çetin Basaran, Sirri Elitas, Ferhat Ünal
País:
Turquia
Llenguatge:
Turc
Color:
Color
Companyia:
Kunt Film
Sinopsi breu:
Tayfun, es un jove normalet, que viu amb els seus pares. Un dia, el seu pare l'hi explica que en realitat, no és el seu fill, sinó que el van trobar al jardí, al costat d'una estranya pedra. Tayfun, marxa de casa i comença a treballar de periodista. Allà, coneixerà a Alev, filla d'un professor que ha trobat una fórmula per generar energia a partir de la pedra kriptonita. Ekren, un vell col·laborador voldrà la fórmula per a sí, per així, convertir-se en l'amo del món. Superman haurà d'impedir-ho.



Comentari del terror:
**********

Gran pel·lícula turca. La versió turca de Superman. A primera vista, podem observar unes boles d'engalanar arbres de nadal, que representen l'univers, amb això ja comencem a anar bé; després un tros de cartolina amb les lletres de cartró que hi posa Superman, ja ens començem a trobar en la nostra salsa.
 La casa on viu en Tayfun, es una espècie de 'xabola' als afores, una cosa molt senzilleta, vaja. La clàssica xabola, 'Callejeros'. El pare i la mare, sobretot la mare, amb un mocador al cap, faldilles, mitjons i espardenyes, trenca tots els prototips de modernitat, amb una elegància impròpia. En Tayfun, en realitat, sí que s'assembla a Mortadelo
La trama, encara que no ho sembli, està prou bé, no entenc com a Hollywood no tingués un lloc, per a l'Oscar al millor guió estranger, si es que existeix aquest guardó.

Ara, el millor de la peli, són els efectes especials. Potser he rigut, com a mitja hora sense parar, i sense exagerar. L'escena del primer vol de'n Süpermen, sobrevolant Istanbul es tremenda. Van agafar un Click de Playmobil, i el van penjar amb uns fils, i allà teniu en Superman, sobrevolant la gran ciutat.
També cal recalcar, el paper de la banda sonora de la peli, sí, ho heu encertat, és la mateixa que la de l'original Superman; es estrany veure com en Tayfun li diu a Alev que l'estima a l'oficina cutre on treballen, amb la musiqueta de fons. Ah, que no s'he m'oblidi, el pare de Superman, és el 'Cunyao', a la seva etapa turca.

Ja coneixem les imitacions turques, son bastant cutres, casolanes, amb grans dosis de voluntat, però amb els detalls, molt poc cuidats, des dels decorats, passant pels diàlegs, i fins i tot, amb el tema de la música, però hi ha un detall, un de sol, que paga la pena per a tots: L'escena de la 'Guillotina horitzontal'. Jo sempre havia vist, a les pelis, les guillotines en vertical, la típica, en aquesta escena, hi ha una cinta transportadora, i al final, una guillotina. En la citada escena, podem veure a Superman estirat i mig estabornit a la cinta, a punt de ser guillotinat, i el detall en qüestió: la inmundicia, brutícia, ronya, merda als mitjons d'en Superman. L'escena es esfereïdora, i pot ferir la sensibilitat de molts de vosaltres. No es recomanable veure-la mentre mengem, i si ho feu, vosaltres matiex@s.
Els carrers, estan fets una merda, plens d'escombraries per tot arreu, els cotxes, sobretot el cotxe de l'Alev està totalment destartalat, amb la pintura feta caldo, les voreres, destroçades. La imatge de Turquia, en aquest film, queda per terra, cosa que no devia importar gaire al director Kunt Tulgar. Sabem que Turquia, és un país en vies de desenvolupament, i més en aquella època, però d'això a mostrar-ho obertament, en una peli de superherois, doncs, la veritat, no ho sé...
En definitiva, un clàssic de la 'sèrie -X'? que no podeu deixar de veure.
Ingredients:
Per a 2 persones: Un click de Playmóbil, Una disfressa de superman del 'Tot a 1€', 500 grams de fantasia, 20 grams d'acció i gratinat al forn amb una capa de cutrisme important.
Recomanacions:
Posar-la de fons, el dia de Cap d'any, i fixar-se qui s'enganxa...si la persona en qüestió es del sexe oposat, feu números...








TVrip VO turca
1 2 3 4
Subtítols
Català
Espanyol
*

*

2 Comentaris:

Anònim ha dit...

No tinc paraules...

Happyman ha dit...

Ho entenc...
Tot i així, et dic que es una obra mestre.

PageRank

Page Rank Checker Button